AGF.nl: Groentesector worstelt met lunchcultuur

Rob Baan laat Klaas Knot en koningin Máxima de gratis groentelunch voor medewerkers zien. De fiscus luisterde kennelijk mee. - Foto: Ton van der Scheer

Rob Baan laat Klaas Knot en koningin Máxima de gratis groentelunch voor medewerkers zien. De fiscus luisterde kennelijk mee. – Foto: Ton van der Scheer

De Nederlandse lunchcultuur moet groenterijker en daarmee gezonder. Voorlopig ligt de Belastingdienst daarbij op de loer.

Vrijdag 17 november doet de Raad van State uitspraak in het langlopend geschil dat Rob Baan en zijn bedrijf Koppert Cress heeft met de Belastingdienst. Inzet is de vraag of een gratis gezonde lunch als loon in natura moet worden opgeteld bij het belastbaar inkomen van de medewerker. Of krijgt de Arbowet voorrang en zou die gezonde groentelunch vrijgesteld moeten worden van belastingen?

Het mobiliseren van zoveel mogelijk steun en publiciteit kun je aan Rob Baan wel overlaten. Op zijn bedrijf aan de Zwartendijk in Monster lanceerde hij onlangs samen met GroentenFruit Huis de Nieuwe Nederlandse Lunchcultuur. Om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit makkelijker te kunnen halen is het zaak om de ouderwetse Nederlandse lunch te verrijken.

‘Groenterijke, relaxte en sociale lunch’

Een ‘groenterijke, relaxte en sociale lunch’, zo voortaan zien de initiatiefnemers de maaltijd tussen de middag voor zich. Geen trommeltje mee naar school of werk met boterhammen met kaas, vleeswaren en zoetigheden in de bedrijfsrestaurants en kantines ook niet meer de nadruk op dierlijk fastfood zoals het broodje bal en ander vettigs.

0% btw ging ook al niet door

 

De enthousiastelingen van het eerste uur, waaronder ook Rabobank en Hutten Catering, spreken al van een bredere beweging , met zo’n vijftig ketenspelers, ngo’s en financiers. Nu het kabinet nog. Met het 0%-btw-op-agf-dossier als een van de laatste wapenfeiten van Rutte IV kan dat na 22 november alleen maar beter.

Of de Raad van State vrijdag alvast een mooie voorzet geeft, is misschien niet heel waarschijnlijk, maar voor de sector en heel Nederland natuurlijk wel te hopen.

 

Tags:

Comments are closed