AGF.nl: Strijd Koppert Cress tegen Belastingdienst nadert eindpunt

“Het juridisch gevecht is bijna klaar, maar strijd voor gezonde lunchcultuur moet nu massaal opgepakt worden”

Tholen – De climax in de strijd van Rob Baan, en Koppert Cress, tegen de Belastingdienst lijkt aanstaande. Volgende week vrijdag is de uitspraak van de Hoge Raad over de zaak of het bedrijf belastingvrij een gratis gezonde lunch aan mag bieden aan haar werknemers. Donderdag 9 november werden verschillende belanghebbenden uitgenodigd in Monster, waarbij de motivatie rond de strijd werd uitgelegd en de bezoekers meegenomen werden in het proces van de afgelopen jaren. Echter werd bovenal het stokje overgedragen in de strijd voor een nieuwe lunchcultuur. Hierin werden vooral cateraars als speerpunt gezien.


Stijn Baan introduceert de paneldiscussie

“We hebben goede hoop in een positieve afloop.” Dit was de algemene teneur tijdens de Gezonde Lunchsessie in het bedrijfspand van Koppert Cress. Rond de lunch was een programma opgesteld, waarbij dagvoorzitter Stijn Baan de strijd van meer lading wilde voorzien.

Eerst even de zaak zelf uitgelegd. Een aantal jaar geleden wilde Rob Baan graag een gratis gezonde lunch aan zijn werknemers voorschotelen in het bedrijfsrestaurant Rob en Bob, vernoemd naar Rob Baan en cateraar Bob Hutten. Koppert Cress hoopte hier vrijstelling van belasting voor te krijgen, omdat het goed is voor de gezondheid van haar werknemers. De belastingdienst ging hier echter niet in mee en stelde dat het niet binnen de regeling past van het arbeidsomstandighedenbeleid van een onderneming. Zij stelde dat het een verkapte vorm van loon was, waardoor het bedrijf 80 procent belasting moest betalen over elke lunch van elke werknemer. Dat gaat over tientallen duizenden euro’s in een jaar, zo werd uitgelegd.


Rob belde in

Koppert Cress was het hier niet mee eens en ging in beroep. Daar kregen ze eerst geen gelijk en ook in hoger beroep besloot het gerechtshof in Den Haag dat de gezonde lunch niet onder vrijstelling van belastingen valt. Nu beslist volgende week vrijdag dus de Hoge Raad of het bedrijf wel in het gelijk wordt gesteld. Stijn beschreef dit proces tijdens de dag ook. “Rob was het niet eens met het feit dat bijvoorbeeld yoga wel onder de arbowet viel, maar hier zo veel belasting over betaald moest worden. In plaats van proberen de wet te omzeilen (verplichte proefsessies met het personeel) besloot hij de strijd aan te gaan, die misschien wel een jaar duurde. Inmiddels zijn we 6 jaar verder”, lacht Stijn. “Het gaat ook niet enkel om een gezonde lunch, maar reikt veel verder. Het gaat om realisatie dat werkgevers, en bijvoorbeeld ook scholen, gezonder eten moeten promoten.” En deze motivatie werd in de rest van de dag ook duidelijk gemaakt.

Kadaverstaven
Tijdens de dag werden de ongeveer 50 bezoekers meegenomen in interactieve sessies en paneldiscussies rond het thema gezond eten. Allereerst kwam Rob Baan aan het woord. De eigenaar van het bedrijf gaf aan dat hij graag minister Adema ook onder de gasten had gezien, maar stak toch van wal met zijn betoog. “Ik ben een voorvechter van gezondheid en duurzaamheid. We moeten vegetarisch meer en meer gaan promoten en mensen af krijgen van de ‘kadaverstaven’. Onze levensstijl is in de afgelopen honderden jaren steeds ongezonder geworden en daarom moeten we terug naar hoe het vroeger was. Voor de moderne maatschappij.”

“Wat aten we toen? We werden relatief veel ouder. Het is de reden dat we ook zijn gestart met de gezonde lunch bij Rob en Bob. We hebben gezien dat werknemers hierin mee gaan als men zijn verantwoordelijkheid neemt als werkgever.” In de loop der jaren heeft de ondernemer veel weerstand gezien, maar inmiddels ook veel steun. Als veelzeggend voorbeeld wordt de Advocaat-Generaal genoemd, die na het lezen van het manifest (tegen zijn eigen verwachtingen in) een pleidooi heeft geschreven waarin hij aangeeft achter de zaak van Koppert Cress te staan. “Maar uiteindelijk beslist de rechter”, sluit Rob af.

Goede gek
In de paneldiscussie gingen vervolgens Ard van der Steur (Veneca), Bob Hutten (Hutten Catering) en Natasja van der Lely (Koppert Cress), onder leiding van Marjolein Geurts van BeBright, in op het belang van gezonde voeding op de werkvloer. “Don Quirob is gestart in de beweging naar gezonde voeding en nu moet het door de massa opgepakt worden”, zo stelde Bob. “Het is heel frustrerend als je goed wilt doen, maar niet begrepen wordt.” Hij stelde dat hij het heel apart vond dat ze tegengewerkt werden. Onder meer de reden ‘betutteling’ kon hij zich totaal niet in vinden. “Als werkgever heb je een bepaalde verantwoordelijkheid. Of dit nu qua veiligheid op de werkvloer is, mentale gezondheid of als je zorgt dat er goede dingen naar binnen gaan in het lichaam van je werknemers. Laten we dus alsjeblieft stoppen met het betutteling noemen, omdat je iets goeds voor je werknemer wilt doen.”


Frank Werger

Ard ging hier in mee. “Dat het een goede zaak is, mag duidelijk zijn. Je moet alleen een goede gek vinden die het juridische gevecht aan wilt gaan. Het kan extreem lang duren, maar een positieve uitspraak volgende week vrijdag kan ertoe leiden dat er een massale verandering op gang komt. Van de specifieke uitspraak zullen niet zo veel bedrijven direct kunnen profiteren, maar het gevolg zal zijn dat werkgevers hun kans schoon zien om haar werknemers van gratis gezonde lunches te voorzien binnen bepaalde kaders. Als zij hier dan aan willen voldoen, kan het echt verandering teweeg brengen. Na deze strijd is Rob eigenlijk ‘klaar’. Hij heeft zijn taak gedaan. Nu is het aan de rest van ons om op de strijdbijl op te pakken en het naar het grote publiek te verspreiden”, zo riep Ard op. Een grote rol werd hier dus in voorzien voor cateraars van bedrijfsrestaurants, scholen etc.

Gezondheid promoten
Tot slot werden de bezoekers meegenomen in het juridische proces rond de zaak. Dit kwam met name neer op het feit dat roepen dat iets gezond is en je goed wilt doen geen basis is voor een juridisch proces. Dan moet er fiscaaltechnisch een reden zijn om het besluit van de belastingdienst aan te vechten. “Ik zag hier in eerste instantie geen heil in, tot ik met Rob sprak en overtuigd raakte. Hij stelde dat het onzin was dat cursussen mindfullness en yoga onder de arbowet vielen, maar gezonde lunches niet. Hij liet zien dat het niet alleen ging om de lunch, maar alles eromheen ontworpen was om gezondheid te promoten. Van ‘propaganda’ aan de muur tot verplichte lunchtijd voor de spijsvertering en mails over hoe het gaat met je gezondheid. Binnen bepaalde kaders kon je dus wel degelijk aantonen dat het onder de arbowet hoorde te vallen. Hier gingen we mee aan de slag”, zo legde fiscalist Frank Werger en Marco Dijkshoorn uit.

“De arbodienst gaf ons vervolgens gelijk en ook de Belastingdienst zei dat ze er eigenlijk ook zo over dachten, maar dat ze niet anders konden. Zij voerden simpelweg de wet uit. Als ze dit zouden toelaten, was het hek van de dam. Dan kon elk bedrijfsrestaurant een kroket voor een vega kroket inwisselen en belastingvrije lunch claimen. Toen zijn we dus aan de slag gegaan met de vraag: ‘Kan een lunch onder die en die voorwaarden onder de arbowet vallen’. Daar horen we dus volgende week uiteindelijk het antwoord op.” Navraag laat de verwachting doorschemeren dat het team van Koppert Cress verwacht dat dit het geval zal zijn, maar het blijft afwachten.

Samen dansen
De dag werd uiteraard afgesloten met een gezonde lunch in het bedrijfsrestaurant Rob en Bob. Hier kon men de gerechten, die het personeel van het bedrijf elke dag voorgeschoteld kregen, ervaren. Symbolisch was het laatste filmpje dat werd afgespeeld. Een filmpje waarbij iemand alleen staat te dansen op een festival en na verloop van tijd wordt vergezeld door een grote groep mensen. 1 persoon die een trendbreuk teweeg kan brengen en anderen in zijn strijd mee kan trekken. “Nu hopen we dat het door het grote publiek opgepakt zal worden, zodat we uiteindelijk allemaal hier samen kunnen ‘dansen'”, besloot Stijn.

Foto’s: Studio Sunny Side Up

Tags:

Comments are closed