Samen bouwen aan een nieuwe Nederlandse lunchcultuur

Om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit te consumeren is het nodig om onze Nederlandse lunchcultuur ‘van even snel een boterham’ te herzien. Gisteren genoten 50 genodigden bij Koppert Cress in Monster van een ‘groenterijke lunch’ voorafgegaan door diverse pleidooien over het effect van gezonde lunches op de maatschappij, zoals minder zorgkosten.

Fiscalist Frank Werger maakte duidelijk waar volgens de Belastingdienst en wetgeving de schoen wringt en kansen liggen. De keuze voor de locatie was uiteraard geen toeval. Ondernemer Rob Baan (Koppert Cress) strijdt al jaren met de Belastingdienst over de werkkostenregeling voor de medewerkerslunch. Een gezonde lunch is bij Koppert Cress een integraal onderdeel van het Arboplan voor gezonde medewerkers. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad en over precies een week is de uitspraak of de gezonde lunch belastingvrij mag worden aangeboden. Dit vraagt om een verandering van wetgeving.

De bijeenkomst luidde een bredere beweging in op initiatief van Rabobank, BeBright Consultancy en GroentenFruit Huis. Koppert Cress, Hutten Catering, Veneca en de Transitie Coalitie Voedsel zijn daar al bij aangesloten. Gisteren organiseerden zij de bijeenkomst voor ongeveer vijftig geïnteresseerden van producenten tot beleidsmakers, cateraars, NGO’s en financiers. Zij staan allemaal achter een groenterijke, relaxte en sociale lunch.

De toon is gezet met een manifest. Na de uitspraak gaat de beweging concreet aan de slag met de initiatieven uit dit manifest. De eerste focus is het opbouwen van een sterke community, een ‘coalition of the willing’, met als doel een innovatieve lunchcultuur te stimuleren voor werkgevers en werknemers.

Volgende week kun je het manifest vinden op www.nieuwelunchcultuur.nl. Sluit je aan bij de beweging! #gezondelunch

Tags:

Comments are closed